top of page

2. inspirace - 3 knihy o koučinku a pro kouče

Updated: Oct 22, 2023


Vzdělání je ta nejsilnější zbraň, kterou lze změnit svět.

— Nelson Mandela






Kniha "Čeho před smrtí nejvíce litujeme" od autorky Bronnie Ware (*1967), v originále 📖: “THE TOP FIVE REGRETS of the DYING, A Life Transformed by the Dearly Departing

odkazy:


Bronie Ware zhruba deset let pracovala v bankovním sektoru. Práce ji však neuspokojovala, a proto si hledala jinou práci, v níž by mohla uplatnit svou tvořivost. Začala psát písničky, doprovázet se na kytaru a vystupovat. V téže době také začala dělat společnici staré paní – tato zkušenost ji nasměrovala k péči o další staré, nemocné a umírající lidi. O zážitcích, které péči o ně provázely, napsala článek do svého blogu. Jeho vysoká návštěvnost lidmi z celého světa ji v roce 2011 vedla k napsáni knihy.






Poté, co vyměnila kariéru v bance za paliativní péči, Bronnie Ware zjistila, že téměř každý člověk, o nějž se starala tři až dvanáct týdnů před smrtí, litoval přinejmenším jedné z následujících pěti věcí:

  1. Kéž bych měl odvahu žít opravdu podle sebe, ne podle očekávání druhých.

  2. Kéž bych tolik nepracoval.

  3. Kéž bych měl odvahu vyjádřit své city.

  4. Kéž bych si udržel vztahy se svými přáteli.

  5. Kéž bych si dovolil být v životě šťastnější.


No není to téma na koučink pro klienty už teď? 😃 #projecoach



Kniha „A přesto říci životu ano” 📖 v anglické verzi „Man’s Searching for Meaning“, kterou napsal Viktor E. Frankl je jedinečná a pro kouče, bych řekl, že asi zásadní dílo, pokud chce pochopit, jak důležité je mít smyslné cíle, bez kterých se v opravdu děsných podmínkách nedá přežít.


Zajímavé video:




Bohužel jako laboratoř, mu posloužilo několik koncentračních táborů, kde se člověk dostane na úplné dno a pokládá si otázku: Jaký má život smysl? Vlastně všichni vězni, kteří ztratili smysl života, postupně v lágrech zemřeli. Pokud ale i v těch nejhorších podmínkách smyl života najdete, potom přežijete. I v těch otřesných podmínkách si ti co přežili, většinou kladli otázku: Jaký smysl chci dát svému životu?




Své životní poznatky zužitkoval v oboru Logoterapie, jejímž je zakladatelem. (Logos – smysl). V české verzi knih bývá jen část zkušeností z koncentračních táborů, v anglické edici, kterou doporučuji, jsou další části, zabývající se Logoterapii v kostce nebo Přepis 1984 případu tragického optimismu.

Kniha je čtivá, vtáhne vás do děje, některé zážitky jsou neuvěřitelné. Část Logoterapie v kostce popisuje některé zajímavé postupy, které se dají velmi efektivně využít v koučinku – například technika paradoxního záměru, kterou bych přirovnal k technice s polaritou zážitků, atp. #projecoach



Kniha v češtině 🇨🇿:


Kniha v AJ, doporučuji 🇺🇸🇬🇧:👍



Kniha: Nenásilná komunikace, Marshall B. Rosenberg, Portál, 2016; ISBN:978-80-262-1079-5

Není zase tolik autorů, kteří by mi obrátili život vzhůru nohama, ale pár se jich najde. Jedním z nich je Marshall Rosenberg (*6. října 1934 – ✞7. února 2015).

Když jsem před lety poprvé četl knihu od Rosenberga uvědomil jsem několik věcí:

  1. Všechno, co mě učili o komunikaci bylo vlastně blbě. Různé modely o tom, kde je zdroj komunikace, rušení, příjem. Nebo reakce na nepříznivé události popření, zlost, deprese, přijetí atp. To vše byla ztráta času.

  2. Rosenberg používá jednoduché a okamžitě funkční řešení, které vystihuje podstatu lidské komunikace do posledního bodu.

  3. Zjistil jsem, že moje slovní zásoba pro vyjádření pocitů byla velmi nízká a začal jsem na tom okamžitě pracovat.

  4. V projektových týmech to funguje skvěle. Rozhodl jsem se, že to budu praktikovat a šířit dál (bohužel stát se oficiálním trenérem NVC je na několik let. Naštěstí se jedná o metodu, která nepodléhá nějaké licenci).

  5. Uvědomil jsem si, že i když zvládnu techniku NVC, trik NVC spočívá v úplně něčem jiném. Je nutné umět pracovat se sebou (a bez meditace a mindfulnes, to nejde 😃 ). Pro NVC je nutné zvládnout následující:

  • Potřebujete si uvědomit, co právě teď skutečně prožíváte a co byste potřebovali, aby byl váš život bohatší a spokojenější.

  • Zkoušíte se vcítit do druhého a odhadnout, co právě teď prožívá a co by potřeboval, aby byl jeho život bohatší a spokojenější.



Koučům nabízí nepřeberné možnosti aplikací ve všech oblastech života. Samotného mě několikrát překvapilo, jak efektivní a rychlá metoda to je a jak pozitivně na ni reagují klienti.

Rosenberg napsal celou řadu knih a jeho žáci nadále rozvíjejí tuto metodu. Hodně informací najdete třeba na:



Dále bych doporučil spíše anglické verze knih (pozor, možná pak budete mít problém při koučinku s jazykem, napadne vás anglické slovo, ale nenajdete český ekvivalent J. V případě studia v anglické verzi je potřeba si doplnit české ekvivalenty) #projecoach




Mezi další zajímavé knihy navazující na NVC, které se dají propojit s koučinkem doporučuji:

  • Nonviolent communication : a language of life / by Marshall B.: ISBN: 1-892005-03-4; Doporučuji jako základní seznámení s NVC

  • The Surprising Purpose of Anger, Beyond Anger Management: Finding the Gift / by Marshall B.:ISBN 10: 1-892005-15-8; Na několika stránkách, je popsána práce se zlostí, jak ji identifikovat a zpacifikovat 😃

  • Nonviolent Communication Companion Workbook: A Practical Guide for Individual, Group, or Classroom Study”; Lucy Leu: ISBN: 978-1-892005-29-8; Vynikající kniha vhodná pro kouče, kde jsou cvičení jak vytvořit skupinu pro NVC a postupy jak nacvičit některé části NVC. Například jak vyjádřit ocenění druhé osoby, obsahuje individuální úkol, nějaké informace o postupu a potom jak to ve skupině realizovat👍👍👍

  • A Helping Hand: Meditation with Nonviolent Communication, Liv Larson: ISBN 978-91-8748-910-5; Kniha, která popisuje jak být úspěšný v NVC nejenom prostřednictvím meditačních technik. Kniha je ilustrativní a jsou tam i triky z kotvení, přerámcování atp. Velmi doporučuji.👍👍👍

Pro ty které zajímá záznam z videa:




Kniha v češtině:



47 views0 comments
bottom of page