top of page

Těžké návraty z dovolené do práce? Tady je 7 způsobů, jak se lépe smířit s realitou

Updated: Nov 25, 2023

Je vám po návratu z dovolené povědomá myšlenka, že byste se na ní ihned vrátili? V životě už to napadlo asi každého. Návrat do reality a denní pracovní rutiny může být až zničující. Ale přeci jen existují způsoby, jak lze přechod usnadnit.



Dovolená byla úžasná ale už jsem zpět! Jak tady jenom vydržím? Vzpomínáte si na ten pocit uvolněnosti, soustředění, štěstí a naplnění; vnímání světa s pozitivním výhledem a těšení se na den; sice reagujete trochu pomaleji, ale stále pod kontrolou; s výsledky, které opravdu chcete. Ten pocit, „tohle je skvělé a chtěl bych tu zůstat tak dlouho, jak to jen jde.

"Když opouštíme náš pocit nastavení z dovolené, stáváme se vězni našeho ega a jsme zpět pod denním tlakem a stresem života. Žijeme opět naší pracovní/korporátní identitu, s pocitem vyčerpanosti a nenaplněnosti."

Co s tím můžeme dělat?


Existuje možnost, jak se vrátit k vašemu pocitu nastavení z dovolené například pomocí #mindfulness technik, tak abyste jej prožili a spojili se s tím, kým opravdu jste a zůstali soustředění na výsledky které více poslouží vašemu vnitřnímu já.


Představte si, co by se ve vašem životě změnilo, kdybyste se každé ráno probudili se stejnou energií, zaměřením a pocitem spokojenosti jako na dovolené? Byli byste příjemnější a trochu trpělivější? Byli byste rozvážnější v rozhovoru s kolegou nebo kolegyní? Jak by váš pocit z dovolené mohl ovlivnit přítomnost?


Jedná se o docela zajímavý koncept a pokaždé, když se vrátím domů z dovolené snažím se udržet si ten pocit tak dlouho, jak to jen jde.


Ale to, co jsem si uvědomil, je to, že se mohu vrátit k tomuto pocitu kdykoliv, například uprostřed pracovního dne.


"Zvyšující se tlak v práci moc nezměním, ale to, jak na něj reaguji, změnit mohu!"

Použitím jednoduchých #mindfulness technik jako jsou následující, můžete změnit způsob, jakým se cítíte a reagujete na každodenní život (#the_butterfly_effect):

  1. Pokud jste na schůzce, nadechněte se před tím, než bude reagovat na něco co někdo říká.

  2. Cestou na oběd si udělejte nějaký čas „pro sebe samotného“ než budete pokračovat ve svém pracovním dni.

  3. Naplánujte si svůj denní rozvrh tak, abyste na začátku a na konci svého dne, měli čas přemýšlet o tom, jak chcete, aby den proběhl a na konci každého dne zhodnotili co šlo dobře a co by se mělo změnit.

  4. Vaše priority jednotlivých aktivit by měli být na základě toho, jaký velký vytvoří dopad; nenechte promarnit váš den.

  5. Využívejte přestávky, ne jenom jako pauzu na kávu, ale také jako skutečné oddělení od toho, co právě děláte nebo s kým jednáte

  6. Na nějakou dobu odložte mobilní telefon a kontrolujte ho méně často.

  7. Pusťte si příjemnou hudbu, tak abyste zklidnili nervy a mohli se lépe soustředit.

a jedna technika navíc:

  • Snažte se sledovat co nejméně televizi, co nejméně čtěte bulvár a tendenční zpravodajství tak ať vás neláká číst zprávy, které opravdu k životu nepotřebujete. Nenechávejte se manipulovat i když je to pro většinu z nás pohodlnější. Vzpomínám si, jak jeden můj známý po dlouhé době přijel do Bělehradu (jeho rodiště) na pracovní setkání s kolegy. Večer se ubytoval v hotelu a těšil se na dopolední setkání. Ráno před jednáním si u snídaně otevřel lokální noviny, které byly plné hněvu a politiky. Jeho nálada se tak změnila, že měl velký problém na jednání zůstat koncentrovaný a vyrovnaný.

Tyto #mindfulness tipy vypadají zdánlivě jednoduše, ale nejsou tak snadné. Vyzkoušejte je například tento týden a uvidíte, jak se vám podaří je naplnit.


Zjistíte, zda můžete na okamžik přistoupit k vašemu skutečnému „já“. Výzkum naznačuje, že pokud umíte tyto techniky naplnit, mohou vám pomoci se nejenom cítit šťastnější, ale mohou také zlepšit vaše fyzické zdraví.


To přece stojí za pokus! #projecoach



23 views0 comments
bottom of page