top of page

Rituál není to samé co rutina

Aktualizováno: 22. 6. 2023



Rituál není rutina

Rituál je akce prováděná na podobném vzorci a postupu v konkrétní situaci. Většina rituálů provádí navržený postup a má stanovenou cestu, kterou lidé následují a opakují. Jsou prováděny se záměrem a vědomě. Na rozdíl od rutin, rituály nejsou bezduché. Dělají se s lidmi, kteří si uvědomují, že se děje něco zvláštního, na co jsou naladěni.


Dobrý rituál vypráví příběh, který často pomáhá člověku pochopit něco, co se děje, zjistit, co to znamená na větším obrázku, a vypořádat se s ním. Rituály zahrnují určitý pohyb. Obvykle se vyskytuje rytmus pohybu lidí, který aktivuje pocit něčeho zvláštního, co se děje. V práci to mohou být symboly. Mohou to být rekvizity, slova nebo akce, které představují něco většího - obvykle vyšší hodnotu. Tyto symboly vyvolávají pocit neobyčejnosti, který proměňuje průměr do zvláštnosti. Z vnějšího pohledu by mohl rituál vypadat iracionálně nebo nefunkčně, protože vždy nemusí mít logický smysl.


Proč přinést rituály do současného života

Rituály mohou být jednou ze silných strategií, jak zlepšit náš život. Jsou to praktiky, které spojují lidi dohromady, pomáhají nám procházet konflikty, pomáhají nám dosáhnout lepších výkonů a pomáhají nám přizpůsobit se změnám. Sportovní fanoušci jsou již obeznámeni s rituály. Haka je bojový pokřik spojený s tancem. Původ má v rovnoměrném bojovém tanci domorodých novozélandských Maorů. Cílem je dodat hráčům odvahu, sílu a soudružnost do zápasů proti jejich soupeři.



  • Rituály dávají pořádek a význam. Rituály fungují jako ústřední páteř systémů víry. Rituály dělají víru konkrétní a pro lidi pochopitelnou. Přitahuje k funkci a strukturovanému chování, které rituály nabízejí. Tato struktura přináší lidem pocit, že věci mají pod kontrolou a mají smysl.

  • Rituál zvyšuje pocit kontroly. Mimo svět práce mohou rituály také zvýšit schopnost lidí rozhodovat se rozumně. Například provádění rituálu zvyšuje pocit kontroly osoby při příjmu kalorií a při výběru zdravých potravin.

  • Společnosti a lidé dnes při práci čelí velkým výzvám. Existuje nízká úroveň angažovanosti zaměstnanců, vysoká úroveň stresu a strachu, nelidská prostředí a neúspěšné reorganizace. Tyto problémy v práci vyžadují mnohostrannou sadu strategií, aby se pracoviště zaměřená na člověka více zaměřila na hodnoty a byla kreativní. Rituály jsou jednou z těchto strategií, které mohou vedoucí a jednotlivci využít k řešení svých velkých problémů.

Vyzkoušejte si „Pracovní“ To-Do koš rituál


To-Do koš je rituál pro vizualizaci vašeho pokroku na seznamu vašich úkolů specifickým odměňujícím způsobem. Pro tento rituál je ideální sklenice, nebo něco, kde vidíte množství nálepek. Pište si úkoly na nálepky – jeden úkol na jednu nálepku.



Když dokončíte úkol, fyzicky roztrhněte nálepku a přidejte ji do sklenice.



Jakmile bude váš úkol v nádobě, uvidíte, jak kousky nálepek zvětšují obsah ve sklenici. Je to fyzické opatření, jak vizualizovat dokončenou práci. Naplněním sklenice s dokončenými úkoly a vizuálním sledováním vašeho pokroku můžete snížit úzkost a stres, který přichází s jejich dokončením.

Postup:

  • Během jednoho z vašich pracovních sezení si rozvrhněte všechny úkoly, které jsou pro vás důležité, včetně velkých a malých věcí.

  • Vezměte si sklenici nebo jiný průhledný obal. Umístěte ji vedle svého pracovního prostoru.

  • Uveďte všechny své úkoly, obvykle šest až deset, na nálepky na stole.

  • Pusťte se do práce – vezměte jednu nálepku s úkolem najednou a zaměřte se na ni.

  • Jakmile dokončíte tento úkol, roztrhněte nálepku s úkolem na malé kousky a vložte jej do sklenice.

  • Nechte si sklenici neustále na svém místě na pracovním prostoru. Uvidíte množství věcí, které jste udělali a fyzicky je můžete měřit.

  • Jakmile dosáhnete všech úkolů a naplníte sklenici, zapalte hotové úkoly nebo je vysypte do koše.

  • Výsledek oslavte podle vašeho výběru… 🎉🍾🍺🍻

Týmová verze třeba pro Projektové Manažery, Scrum Mastery, Vedoucí týmů a další

Můžete vytvořit také týmovou verzi tohoto rituálu přidáním několika kroků.

  • Nejprve sepište všechny to-dos v týdnu, třeba v pondělí ráno, nebo kdy to týmový cyklus dovoluje.

  • Vyberte společné místo pro sklenici / koš úkolů.

  • Členové týmu si mohou případně mohou vzít úkol, na kterém mají pracovat. (to může být rozděleno třeba barevně)

  • Kdykoli někdo dokončí úkol, odjede tento člověk ke sklenici a trhá ji na místě. Pokud je někdo okolo a uvidí trhání, může vás povzbudit: „O další míň!“, „Další hotový!“

  • Když dojde na poslední úkol a je připraven se roztrhat, člen týmu volá po slavnostním dokončení úkolů. Tým roztrhne poslední nálepku dohromady a hodí úkol do sklenice. Sklenici potom vysypou, nebo úkoly spálí. Výsledek oslavují kávou ☕️ nebo nápoji 🥂🍷🥃🍻

Schválně, kdy vám pomohl kouč s nějakým rituálem? #projecoach

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page