top of page

7. Inspirace – 3 knihy o koučinku a ne jenom pro kouče

Mnoho knih je jako klíč k neznámým komnatám uvnitř hradu vlastního já. -- Franz Kafka


1.Kniha: "Breaking Free from Bias: Preventing Costly Complaints, Conflict and Talent Loss" od Marilyn O'Hearne


1.1 O Knize


Tato kniha podle mého názoru zaplňuje mezeru na trhu pro práci koučů a manažerů, kterou Google otevřel již před časem, viz re:Work with Google, https://rework.withgoogle.com


V naší každodenní komunikaci jsme vystaveni nutnému zkreslení informací, které k nám proudí z našeho okolí, na základě kterého posuzujeme a rozhodujeme o našich dalších krocích.



Tato kniha nabízí v 9 kapitolách příklady a poměrně jednoduchou aplikaci akronymu IMPACT, který se odráží v každé kapitole.












  • Kapitola 1 se zabývá uvědoměním klienta o vlastních předsudcích a jak ovlivnily jeho výkon. Autor rovněž sdílí své osobní zkušenosti s předsudky a důvod psaní knihy. Čtenář je povzbuzen k zamyšlení nad svými vlastními zkušenostmi s předsudky.

  • Kapitola 2 se zabývá organizační případovou studií o předsudcích a jejich účincích, když jsou překonány s použitím IMPACT.

  • Kapitola 3 poskytuje tři nástroje pro identifikaci nevědomých předsudků pro sebe i svou organizaci, začínající krokem jedna, který zahrnuje použití "I" v IMPACT.

  • V kapitole 4 se čtenář naučí, jak řídit předsudky při náboru a řízení lidí z různých kultur. To je krok dvě v IMPACT rámci.

  • V kapitole 5 analyzuje čtenář svou situaci pomocí přístupu ACHE (uvědomění, zvědavost, pokora, empatie) a aplikuje ji na nábor, rozvoj a povýšení talentů, včetně na úrovni představenstva. To je krok tři v IMPACT rámci a je přirovnán honbou za hledání pokladu.

  • V kapitole 6 se čtenář naučí jednat strategicky s uvědoměním a zodpovědností, používat zpětnou vazbu a model pro náročné rozhovory. To je krok čtyři v IMPACT rámci, který je zastoupený písmenem "A".

  • Kapitola 7 poskytuje návod, jak získat organizační podporu pro řešení předsudků, jak opatrně označovat předsudky, jak identifikovat známky předsudků (včetně neverbálních signálů) a jak kulturní rozdíly mohou vyvolávat předsudky a jak se s nimi vypořádat. Toto je pátý krok IMPACT přístupu.

  • V kapitole 8 autor navrhuje opakovat skóre z karty „Breaking Free from Bias“, které bylo provedeno na začátku knihy, aby se zjistil a sledoval pokrok a identifikovaly oblasti pro zlepšení. Toto je šestý krok IMPACT přístupu.

  • Kapitola 9 poskytuje doporučení, jak dál s odvahou, vytrvalostí a partnerstvím pokračovat.


1.2 Zajímavé poznatky


Zajímavým prvkem je skóre karty před a po čtení a implementaci šesti IMPACT kroků k odbourání předsudků, které mohou pomoci porovnat oba stavy a odhalit váš pokrok a oblasti pro další rozvoj.


Líbí se mi toto prohlášení:

„Varování: Rozpoznání vašeho nevědomého předsudku může působit, jako kdybyste právě narazili hlavou do dveří. Může to být náhlé, neznámé a dokonce vám může být i trapně. U některých lidí, když se setkají s někým, koho mají v mozku zařazeného jako nebezpečného, mohou cítit potřebu utéct, bojovat, stát se defenzivními nebo rozrušenými.“

1.3 V čem je kniha dobrá?


6 kroků k využití naší reakce na předsudky s větším IMPACTem:

  • (I)dentifikace předsudků

  • (M)Řízení předsudků

  • (P)lán pro uvolnění potenciálu

  • (A)Strategické jednání s vědomím a odpovědností

  • (C) Sebevědomá komunikace

  • (T) Zhodnocení a opakování úspěchů


1.4 Jaký nedostatek kniha má?


Omezení pohledu kouče, který se snaží na příkladech ukázat, jak jej aplikovat, mi připadá zvláštní. Na příkladu toho, kolik milionů informací nám přichází do mozku, začít pauzou a aplikovat IMPACT a tím se vše změní.


Pokud to přenesete do koučovacího sezení, pak to chápu, ale mimo koučování to vyžaduje přípravu a správnou aplikaci.


Ačkoliv se zabývá nevědomou zaujatostí, myslím si, že je velká škoda, že nereflektuje práci s modelem SEEDS, který by knihu doplnil.


Víceméně si myslím, že kniha je dobrá a rozhodně ji doporučuji.


2.Kniha: Why We Do What We Do" od Edward L. Deci, Richard Flaste



2.1 O Knize


  • Kapitola PRVNÍ: Autorita a její nespokojenci

Kniha diskutuje omezení kontroly a vnější motivace při podpoře zodpovědného chování a představuje koncepty autonomie a autenticity jako klíčové pro pochopení lidské motivace. Důraz klade na důležitost toho, aby lidé sami činili své volby, a zkoumá, jak vztahy "jeden nahoře/jeden dole" ovlivňují motivaci a zodpovědnost. Kniha si klade za cíl poskytnout náhledy na podporu zodpovědného chování ve světě, který je poznamenán odcizením, a nabízí doporučení pro jednotlivce, učitele, manažery, rodiče, lékaře a politiky. Vychází z rozsáhlého výzkumu a empirických důkazů k tomu, aby zkoumala složité dynamiky lidské motivace a zodpovědnosti..

  • Kapitola DRUHÁ: Jsem v tom jenom kvůli penězům - V kapitole "Jsem v tom jenom kvůli penězům" autor diskutuje o experimentech, které odhalují vliv peněžních odměn na vnitřní motivaci. Experimenty ukazují, že když jsou lidé odměňováni penězi za činnost, kterou považovali za původně zajímavou, jejich vnitřní motivace klesá, což vede k napjatému, instrumentálnímu vztahu k činnosti. Autor naznačuje, že tato ztráta vnitřní motivace může způsobit odcizení a odtržení od svého vnitřního já. Tyto zjištění vyvolávají otázky ohledně role peněz při kontrole a potenciálním oslabení autentického zapojení lidí do různých činností ve společnosti.

  • Kapitola TŘETÍ: Potřeba osobní autonomie: Při snaze pochopit osobní autonomii a vnitřní motivaci ukázal výzkum, že odměny, hrozby, soutěžení a kontrola mohou mít komplexní účinky. Udělování odměn s nekontrolujícím záměrem může zmírnit jejich negativní vliv na vnitřní motivaci. Stejně tak může soutěž buď zvýšit, nebo snížit vnitřní motivaci v závislosti na tom, zda je vnímána jako tlak nebo povzbuzení. Je důležité najít rovnováhu mezi stanovováním limitů a podporováním autonomie, protože podpora autonomie při stanovování limitů může podporovat zodpovědnost bez potlačení autenticity. Celkově je podpora autonomie a minimalizace kontroly v různých situacích spojena s pozitivnějšími výsledky a trvalou vnitřní motivací.

  • Kapitola ČTVRTÁ: Vnitřní a vnější motivace, Vnitřní motivace, kterou pohání opravdový zájem a potěšení z činnosti, vede k bohatším zkušenostem, lepšímu porozumění, kreativitě a řešení problémů. Naopak vnější odměny a kontroly mohou podkopávat vnitřní motivaci a vést k zkratkám, klamání a nižší kvalitě výkonu. Odměny by měly být udělovány spravedlivě, ale neměly by být primárně používány pro motivaci. Placené výkonnostní systémy mohou motivovat, ale často povzbuzují zkratky a odvádějí pozornost od úkolu. Místo toho zdůrazňování vnitřní hodnoty úkolů a minimalizace role vnějších odměn může vést k angažovanějším a závazným jednotlivcům.

  • Kapitola PÁTÁ: Angažování se ve světě s pocitem kompetence, V době Sovětské éry, Bulharsko absentovalo motivaci důsledkem nedostatečných motivujících podnětů, což kontrastovalo s vestavěnými motivátory v americkém systému. I když nástroje mohou motivovat, mohou také vyvíjet kontrolu. Vnitřní motivace prosperuje na základě kompetence v instrumentálních činnostech, což lze pozorovat u přirozené zvídavosti dětí. Optimální výzvy jsou klíčové pro rozvoj tohoto pocitu kompetence. Text diskutuje o vlivu vnímané kompetence na vnitřní motivaci a zpětnou vazbu. Ukazuje rozdíly mezi pohlavími ve vztahu k chvále, s muži motivovanými a ženami, které se cítí kontrolované. Neřízená chvála a autonomně podporující zpětná vazba jsou klíčové. Celkově je vnímaná kompetence a autonomie klíčová pro motivaci a pohodu.

  • Kapitola ŠESTÁ: Vnitřní síla rozvoje: Kapitola diskutuje dvě kontrastující identity v oblasti vývojové psychologie:

    • jedna se zaměřuje na interní procesy, včetně psychoanalytických tradic, a

    • druhá na externí chování, jak je vidět v behaviorismu.

Důraz klade na důležitost autonomie, kompetence a souvislostí vnitřní motivace a lidského rozvoje. Autonomní prostředí podporuje přirozený vývoj, zatímco řízené prostředí jej brzdí. Narativ naznačuje, že lidé mohou být zároveň autonomní a vzájemně závislí a že skutečná závislost na druhých může pozitivně přispět k pohodě.

  • Kapitola SEDMÁ: Když společnost volá: Tato kapitola se zabývá výzvou podporovat žádoucí chování, když chybí vnitřní motivace, a zdůrazňuje roli rodičů a učitelů jako socializačních agentů. Důraz klade na význam autonomie a integrace na rozdíl od pouhé internalizace pravidel, protože vnitřně přijaté hodnoty mohou vést k rigidnímu dodržování nebo vzpouře. Konečným cílem je podporovat autonomní, autentickou seberegulaci k prospěchu jednotlivců a společnosti. Studie Richarda Ryana a Wendy Grolnick na University of Rochester zdůrazňuje význam podpory autonomoe při podporování internalizace hodnot a pravidel, s vnitřně přijatou motivací vedoucí k úzkosti a neadaptivnímu zvládání.

  • Kapitola Osmá: Sám v sociálním světě: Ve společenském světě mnozí lidé potlačují své skutečné pocity a přesvědčení z obavy, viny nebo touhy po schválení. Často vnitřně přijímají společenská očekávání, jako své vlastní, a ztrácejí kontakt se svým skutečným já. Někteří mohou dokonce selhat v tomto rozpoznání. Rozvoj skutečné sebehodnoty vyžaduje podporu autonomie, zatímco podmíněná láska a úcta ji brzdí. Vztahy založené na vzájemné autonomii a úctě umožňují skutečné spojení a emocionální vyjádření. Překonání vnitřního přijetí a ega je klíčové pro osobní růst a schopnost tvořit zralé, naplňující vztahy. Autentická láska někoho vyžaduje sebepoznání a osvobození se od společenského tlaku.

  • Kapitola DEVĚT: Když společnost degeneruje: V desetiletích po druhé světové válce americký sen motivoval lidi k tvrdší práci a hledání materiálního úspěchu, ale pro mnohé nepřinesl očekávaný volný čas a luxus. Rodiny s dvojími příjmy bojují, aby našly čas na volný čas, a majetky jako auta a elektronika se staly nezbytnostmi. Cesta člověka terapeutickým procesem ukazuje, jakou daň má dopad tohoto usilování na osobní vztahy. Výzkum naznačuje, že silné touhy po vnějších cílech, jako je bohatství a sláva, pokud nejsou v rovnováze s vnitřními aspiracemi, jsou spojeny s horším duševním zdravím. Individualismus a autonomie jsou odlišné koncepty, přičemž autonomie vyžaduje sebepoznání a integrování osobnosti. V individualistické společnosti je běžná konformita k vnějším symbolům statusu, což je motivováno tlakem dosáhnout narcistických vnějších cílů.

  • Kapitola DESET: Jak podporovat autonomii: Kapitola zdůrazňuje důležitost podpory autonomie ve vzdělání a řízení. Poukazuje na pozitivní vliv podpory autonomie na motivaci, výkon a spokojenost jednotlivců. Text také diskutuje o potřebě individualizovaných a náročných cílů, řešení problémů při hodnocení výkonu a odměnách zaměřených na tým. Zaměřuje se na překážky podpory autonomie, jako jsou ovládající osobnosti a vnější tlaky, a zdůrazňuje význam školení a podpory pro efektivní vedení a výuku. Celkově kapitola zdůrazňuje hodnotu podpory autonomie v různých aspektech života.

  • Kapitola JEDENÁCT: Podpora zdravého chování: Kapitola popisuje význam osobního závazku a autonomní motivace při podpoře zdravého chování. Zdůrazňuje rozdíl mezi vnějšími tlaky a vnitřní motivací jako hnacími silami změny. Výzkum naznačuje, že autonomní důvody k změně chování vedou k lepším výsledkům. Navzdory známým rizikům pro zdraví pokračuje mnoho lidí v nezdravém chování, protože slouží nějakému účelu, jako je snížení úzkosti. Aby jednotlivci uspěli, musí přijmout zodpovědnost, zkoumat své motivace a činit opravdové volby pro své blaho.

  • Kapitola DVANÁCT: Autonomie v kontrolovaném prostředí: Kapitola popisuje, jak jednotlivci mohou udržovat autonomii a prosperovat navzdory výzvám, zdůrazňuje roli osobních vlastností, jako jsou temperament a motivace. Diskutuje o vlivu sociálních vztahů a vlastního vnímání prostředí. Autonomie a autonomie-podporující kontexty jsou klíčové pro pozitivní rozvoj. Také zdůrazňuje důležitost řízení emocí a regulace chování pro autonomii. Text uzavírá, že vnitřní motivace, sebeakceptace a porozumění svému chování jsou klíčem k významné změně bez obviňování a tlaku.

  • Kapitola TŘINÁCT: Význam lidské svobody: Skutečná lidská svoboda, jak naznačují Abraham Maslow a Jean-Paul Sartre, zahrnuje přijímání omezení, ať už přírodního nebo společenského. Dosáhnout této rovnováhy je výzvou. V různých sociálních kontextech, jako bylo totalitární Bulharsko nebo individualistický Západ, mohou lidé zažívat různé úrovně svobody a zodpovědnosti. Skutečná svoboda nakonec spočívá v tom, že člověk činí volby, které jsou v souladu se svým integrovaným já, a zároveň respektuje ostatní a prostředí.


2.2 Zajímavé poznatky


Asi nejdůležitější je uvědomění toho jak je autonomie důležitá při motivaci. Vysvětluje proč mikromanagement nefunguje.


2.3 V čem je kniha dobrá?


Kniha se zabývá motivací člověka a jak ji motivaci vytvořit a podpořit.


2.4 Jaký nedostatek kniha má?


Kniha je dostupná jen v mluvené a papírové podobě.


3.Kniha: Be useful : seven tools for life" od Arnolda Schwarzeneggera




3.1 O Knize


Upřímně, na tuto knihu jsem čekal relativně dlouho. Arnold ji ve svých příspěvcích zmiňoval a postavil ji na zkušenostech z jeho praxe.A tak když na podzim 2023 vyšla, nebylo o čem přemýšlet. V koučinku občas řešíte, jak pracovat s klientem, který chce zlepšit, jak vypadá, popřípadě jak zlepšit kondici apod. Asi není lepší osoba na této planetě, která v průběhu svého života dokázala více a která se chce podělit o to jak to dokázala. V knize nejde pro slovo daleko, je to autentické, přesně to co pro klienty potřebujete.



  • V kapitole 1 nazvané "Mějte jasnou vizi" autor zdůrazňuje nesmírný význam mít jasnou životní vizi. Bez ní se jednotlivci mohou ocitnout v neuspokojivých zaměstnáních a vztazích. Jasná vize poskytuje účel a smysl, pomáhá lidem rozhodovat se informovaně v souladu s jejich ideální budoucností. Autor navrhuje dvě přístupy:

    • začít široce a postupně se zužovat nebo

    • začít malými kroky a postupně se rozšiřovat.

Vytváření prostoru a času pro inspiraci je klíčové, a to i prostřednictvím aktivit jako je chůze, která podporuje tvůrčí myšlení. Text také zdůrazňuje sílu jasné vizualizace a setrvání na svých cílech, i když čelí lákavým rozptýlením. Sebeuvědomění a sebereflexe jsou nezbytné pro osobní růst a úspěch. Úspěšní jedinci pravidelně hodnotí svůj pokrok a mění svou vizi, jak se vyvíjejí, konfrontují svůj odraz, aby se skutečně viděli.

  • V kapitole 2 knihy Arnold Schwarzenegger zdůrazňuje důležitost velkorysého myšlení a sledování ambiciózních snů. V 80. letech čelil skepticismu hollywoodských producentů, ale prokázal svoji všestrannost úspěchem filmu "Dvojčata". Zmiňuje svou spolupráci s Jamesem Cameronem a zdůrazňuje potřebu neochvějného odhodlání k dosažení excelence. Schwarzenegger povzbuzuje čtenáře, aby nebrali vážně kritiky a uvádí příklady slavných osobností, které čelily odmítnutí, než dosáhly úspěchu. Dále diskutuje o své zkušenosti jako guvernéra Kalifornie a zdůrazňuje důležitost vytrvalosti a odmítání myšlenky na plán B. Schwarzenegger také čerpá inspiraci z dobytí Mount Everestu Sir Edmundem Hillarym, ilustrující sílu stanovování smělých cílů a pokračování v překračování hranic i po dosažení úspěchu. Vyzývá čtenáře, aby si snili velké sny, inspirovali ostatní a zanechali trvalé dědictví ambicí a úspěchem.

  • V kapitole 3 s názvem "Tvrdě pracujte" Arnold Schwarzenegger zdůrazňuje nesmírný význam tvrdé práce jako klíče k úspěchu a osobnímu růstu. Klade důraz na to, že vrozené talent a výhody jsou sekundární ve srovnání s neúnavným odhodláním a pracovní etikou. Schwarzenegger poukazuje na negativní důsledky nezískaného bohatství, uvádí příklady výherců loterie a generovaného bohatství. Text ukazuje paralely mezi různými oblastmi, jako je kulturistika, herectví a sport, a ukazuje, jak pečlivé opakování a ovládání základů jsou nezbytné pro dosažení excelence. Schwarzenegger vnímá bolest a nepohodlí jako dočasné, ale zásadní pro dosažení velikosti, s příklady ze své kariéry a od ostatních, jako Muhammad Ali. Zdůrazňuje význam následného vyhodnocení a následného jednání, s odvoláním na svoje zkušenosti jako guvernéra Kalifornie během lesních požárů. Nakonec text propaguje efektivní časový management a pravidelné úsilí při sledování svých cílů a odmítá běžné výmluvy. Celkově zdůrazňuje trvalou hodnotu tvrdé práce a odhodlání při dosahování svých aspirací.

  • V kapitole 4 s názvem "Prodávejte, prodávejte, prodávejte" Arnold Schwarzenegger zdůrazňuje význam sebepropagace a efektivní komunikace při dosahování svých cílů. Vzpomíná si, jak kulturisté museli prosazovat svůj sport, aby změnili veřejný názor. Schwarzeneggerova cesta od herectví k politice zdůrazňuje důležitost poznání svého publika a přizpůsobení své prezentace. Sdílí hodnotu identifikace těch, kteří rozhodují, i když to není zřejmé. Text také zdůrazňuje sílu sdílení své vize, jak pro sebe-motivaci, tak k inspiraci ostatních. Propagace kulturistiky Joe Weiderem ilustruje tuto strategii. Dále se zabývá strategickým řízením nízkých očekávání, vycházejíc z autorových zkušeností v politice. Nakonec Schwarzeneggerova autenticita a vlastní příběh vedly k politickému úspěchu, což zdůrazňuje důležitost opravdovosti při sledování osobních cílů nebo v politice.

  • V kapitole 5 s názvem "Změňte rychlost" autor vypráví svou reakci na pandemii COVID-19, když podnikl kroky k zajištění ochranných pomůcek ve spolupráci s logistickou společností. Tato vyprávění zdůrazňuje důležitost aktivního řešení problémů. Text zmiňuje koncept "negativního zkreslení" a autorův závazek udržovat pozitivní perspektivu. Sdílí osobní zkušenosti, aby podpořil čtenáře, aby svou energii přesměrovali směrem k pozitivnímu myšlení a růstu. Dále diskutuje o subjektivní povaze rizika a prosazuje kalkulované riziko při dosahování svých cílů. Celkově tato kapitola zdůrazňuje důležitost akce, pozitivního myšlení, odolnosti, inovace a kalkulovaného rizika při zdolávání výzev.

  • V kapitole 6 s názvem "Zavřete pusu, otevřete mysl" Arnold Schwarzenegger reflektuje o důležitosti učení, zvědavosti a otevřenosti mysli při formování života. Vzdává hold Fredimu Gerstlovi, mentoru, který mu poskytl cenné životní lekce, zdůrazňujíc hlad po znalostech a svět jako konečnou učebnici. Schwarzenegger zpochybňuje tradiční důraz na vysokoškolské vzdělání, prosazuje skutečný svět jako nejlepší učebnici. Vyzývá čtenáře, aby byli jako houby, absorbující znalosti od ostatních pro osobní růst a přispívání k lepší budoucnosti. Zdůrazňuje důležitost aktivního uplatňování znalostí a angažovanosti, aby se svět stal lepším místem.

  • V kapitole 7 s názvem "Rozbijte své zrcadla" Arnold Schwarzenegger reflektuje na svou cestu k úspěchu a důležitost dobročinnosti. Připisuje své úspěchy mnoha jednotlivcům a zdůrazňuje, že nikdo skutečně neuspěl sám. Schwarzenegger vyzývá čtenáře, aby rozpoznali svou povinnost pomáhat ostatním a zdůrazňuje pozitivní dopad nezištnosti při jednání. Diskutuje o jednoduchých způsobech, jak pomáhat, zdůrazňuje, že kdokoli může s vědomostmi a úsilím udělat rozdíl.


3.2 Zajímavé poznatky

  • Zaujala mě důležitost definování jasných cílů pro zúžení svého zaměření a dosažení vize. Zde je také zmíněno, jak důležité je znát význam toho, jak úspěch vypadá a jak nevypadá, protože to pomáhá při informovaném rozhodování a vyhýbání se rušivým vlivům.

  • Skvělá technika, která zdůrazňuje význam pohledu do zrcadla jak metaforicky, tak doslovně, abychom se lépe poznali. Mnoho lidí se vyhýbá sebereflexi a v důsledku toho může být ztraceno a selháno v naplnění svého potenciálu. Rozdíl mezi úspěšnými jednotlivci a těmi, kteří nejsou, spočívá v jejich schopnosti definovat a sledovat konkrétní cíle, pravidelně hodnotit svůj pokrok a přizpůsobovat svou vizi, jak se vyvíjejí. Pro dosažení jakékoli vize nebo výkonu musí být člověk odvážný, aby čelil svému odrazu a skutečně sebe viděl.

  • V životě vždy budou pochybovači a pesimisté, kteří budou výzvy vašich snů zpochybňovat. Pesimisté se často bojí neznámého a nemají odvahu sledovat velké vize. Jejich skepticismus by neměl ovlivňovat váš směr. Místo toho využijte jejich pochybnosti jako motivaci.

  • Zdůraznění důležitosti sledování velkých cílů s neochvějným odhodláním, odmítání myšlenky na plán B a nepodléhání pesimistům ani sebevědomí.

  • Přijímání nepohodlí a bolesti je klíčové pro osobní růst a úspěch. (jít mimo komfortní zónu)

  • Jak je důležité prodávání své vize, která zahrnuje formulaci svých cílů v pozitivním světle těm, jejichž podporu potřebujete.

  • Důležitost identifikace rozhodující osoby a přizpůsobení svého přednesu jim, i když to není zjevné.

  • Selhání je přirozenou součástí sledování náročných cílů a neměli bychom se ho obávat. Měl by povzbuzovat jednotlivce, aby si selhání osvojili jako zdroj cenných lekcí a motivaci ke zlepšení.

  • Když si něco opravdu přejete, měli byste být ochotni podstoupit rizika a potenciální odměny často převyšují vnímaná nebezpečí.

  • Přijetí nezištnosti a zdůrazňování toho, že člověk může mít pozitivní vliv na životy ostatních i svůj vlastní, bez ohledu na svou finanční situaci


3.3 V čem je kniha dobrá?


Kniha působí autenticky a je vhodná pro praktické použití. Příběhy, které autor popisuje jsou prokládané praktickými doporučeními.


3.4 Jaký nedostatek kniha má?


I když je kniha zaměřená pro obecné publikum, dotýká se tématu u kterého je vhodné mít reference, ze který lze dále čerpat. Dále by bylo dobrém mít souhrn na konci kapitol, kde je přehled doporučených kroků.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page