top of page

ICF Peer koučink vás dostane

Aktualizováno: 22. 6. 2023

Jedna z mnoha výhod členství v ICF pro aktivní kouče je služba recipročního vzájemného koučovaní ICF. Osobně jsem si tuto službu velmi oblíbil z mnoha důvodů a rád se s vámi o některé z nich podělím.




Co to je ICF reciproční vzájemné koučování (ICF Peer Coaching)


Služba vzájemného recipročního koučování ICF nabízí možnosti pro profesní růst kouče a je přístupná všem členům ICF (International Coach Federation).


Dashboard - Reciproční koučink

Jako ICF kouč můžete získat koučink od jiného ICF kouče. Kromě toho, že investujete svůj čas tím, že sami koučujete a necháte se koučovat, musíte zaplatit provozní poplatek za službu, která vás propojí s koučem (který vás bude koučovat) a klientem (kterého vy koučujete) a eviduje každé sezení vzájemného koučování.


Cílem služby recipročního vzájemného koučování ICF je:

  • Zpřístupnit koučování koučům

  • posílit komunitu koučování ICF

  • podpořit kouče ICF v jejich neustálém profesionálním a osobním rozvoji tím nejlepším způsobem, které známe - koučováním!

Jak služba funguje?



Profil kouče v komunitě recipročního koučování ICF

  1. Vytvoříte si profil kouče v komunitě recipročního vzájemného koučování ICF.

  2. Připojíte se ke skupině koučování. Jedna skupina zahrnuje předem daný počet sezení jak pro kouče tak pro klienta.

  3. Sezení by měla být dokončena v předem stanoveném období. Existují obecné skupiny, národní skupiny a mezinárodní skupiny, stejně jako skupiny zaměřené na ACC, PCC, MCC a studenty / nové kouče. V každém stadiu profesionálního rozvoje kouče je možné najít nějakou vhodnou skupinu do které se můžete zapojit.

  4. Dále si nastavíte preference kouče, se kterým chcete být spojeni.

  5. Po nastavení preferencí, si můžete prohlédnout profily ostatních koučů, kteří se účastní vaší skupiny, a můžete je požádat o přiřazení ke koučům, se kterými byste rádi pracovali.

  6. Koordinátoři služby recipročního vzájemného koučování vás spojí s koučem a klientem (dvěma různými lidmi).

  7. Systém průběžně sleduje vzájemný vztah koučování až do skončení celého sezení ( obvykle 5 až 7 sezení). Koordinátoři služby na závěr ověří vaší zpětnou vazbu, aby udrželi profesionální úroveň všech zúčastněných koučů.


Náhled aktualizace postupu koučinku

Skupiny, kam se můžete přihlásit vypadají například takto:


Některá ze skupin na reciproční koučování

  • ICF International Peer Coaching Round

  • ICF Student/New Coaches Peer Coaching Round

  • ICF North American Peer Coaching Round

  • ICF European (English) Peer Coaching Round

  • atp.


V čem jsou výhody služby?

  • Vytvoříte si vlastní profesionální profil ICF kouče, který si mohou prohlížet i ostatní ICF kouči. Struktura profilu je přehledná a profesionálně pojatá, takže se nesetkáte s nějakou „duchařinou“ a výkřiky, které s koučinkem nemají co dočinění

  • Můžete si prohlédnout profily jiných koučů a přečíst si zpětnou vazbu od koučů, kteří je koučovali.

  • Získáte zpětnou vazbu a ohodnocení od koučů, které koučujete. Pro mnohé kouče je právě tato zpětná vazba stejně cenná jako samotné koučování, které dostávají.

  • Získáte další koučovací hodiny které můžete zaznamenat do protokolu o koučování. Vzhledem k tomu, že je koučink který poskytujete kompenzován jiným koučinkem, může být váš vzájemný koučink zahrnut do vašeho protokolu o koučování jako placená koučovací hodina.

  • V této službě, která je podobná vzájemnému koučování, nikdy nebudete koučovaní nebo koučovat stejnou osobou. Tento model vám umožní skutečně natrénovat nové postupy, reakce, které by vám opakováním se stejným koučem šli mnohem pomaleji.

  • Vzhledem k velikosti a rozsahu koučovací komunity ICF a komplexnímu procesu koordinace této služby (služba se rozvíjí více než osm let), je výrazně pravděpodobnější, že dostanete vhodného kouče ve vhodnou dobu – pravděpodobně častěji, než kdybyste koučovali sami!

  • Nespornou výhodou je, že si můžete globálně rozšířit své zkušenosti s koučováním a být koučován kolegy z jiných částí světa. V dnešním globálním měřítku si myslím, že by ICF kouč neměl ztrácet čas na českém rybníčku, který je plný různých jakkoliv kvalitních „koučů“, ale měl by si udělat srovnání se světem.

  • Služba vzájemného koučování ICF je nyní k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině, italštině a španělštině.

  • Já osobně mezi bezkonkurenční výhody řadím cenu této služby. Nikde na trhu nenajdete možnost být koučován za pár Euro od PCC nebo MCC kouče.

Závěr

Závěrem bych chtěl říci, že se jedná o velmi kvalitní službu koučům, kteří hledají inspiraci ve své práci. Prostřednictvím této služby získáte potřebné hodiny placeného koučinku, rozvinete své znalosti koučinku, naučíte se nové věci, hodně toho zjistíte o sobě, získáte nové přátele, bude napřed oproti kolegům, kteří v takovém formátu nekoučují. Tak neváhejte a připojte se, možná se uvidíme na nějakém sezení, právě přes ICF peer koučink!


69 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page